top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraNa skok v Zambii

Kam že to jedeme a proč?

Kdekoli je přece dost míst, kde se dá pomáhat a v téhle době je pomoc dobrovolníků potřeba ve velké míře v naší zemi. Proč teda chceme odjet na jiný kontinent a co tak důležitého tam chceme dělat?


Ucelené informace o naší cestě najdete na darovací stránce: https://www.darujme.cz/vyzva/1201710 Zkusím z toho vytáhnout nějaké nejdůležitější informace a pak spíš napsat o tom proč.

Chceme odletět pomáhat dětem a mladým v zambijském městě Chingola. Máme tam být od ledna do srpna 2021, což je v podstatě na skok (proto jsme tak pojmenovali i tyto stránky) a budeme tam pomáhat v salesiánském centru pro děti a mládež a zároveň ve střední a vyšší odborné technické škole, které k centru patří.

Zambie je vnitrozemský stát v jižní Africe a patří mezi méně rozvinuté státy světa. Většina populace žije v chudobě a špatných životních podmínkách. Je tu velká nezaměstnanost a málo kvalifikovaných pracovníků. Zatímco základní vzdělání je povinné, do středních škol nastoupí ani ne polovina dětí. V důsledku chudoby či úmrtí rodičů se o velkou část dětí starají příbuzní, nebo končí na ulici.



I proto si myslíme, že v zemích jako je Zambie je důležité pomáhat lidem, snažit se alespoň o trochu zlepšit jejich situaci. Nejde říct, že je to potřebnější než pomoc na mnoha místech u nás. Ale zatímco v České republice je poměrně snadné zapojit se do nějaké formy dobrovolné pomoci, šance odjet na delší dobu např. do Afriky nemá každý. S Aničkou jsme se dlouho snažili pomáhat jako vedoucí ve skautu a věřím, že až se vrátíme, najdeme si zase jinou cestu jak pomáhat. Máme pocit, že teď máme příležitost pro takovouto cestu. Máme zkušenosti z vedení dětí ve skautu, můžeme tam jet jako manželé a mít oporu jeden v druhém a přitom nemáme zatím větší závazky (děti, hypotéku), můžeme se pro tuto službu uvolnit z práce a máme pro tuhle cestu chuť i nadšení. To vše bereme jako vzácný dar, který teď můžeme využít.



Nechceme se ale tvářit tak, že tam jedeme zachránit svět. Víme, že sami za tak krátkou dobu na místě ani nic nezměníme. Ale staneme se součástí projektu, který tam dlouhodobě a vytrvale pomáhá. Salesiáni se zde postavili centrum pro děti, střední i vyšší odbornou školu, snaží se o kvalitní vzdělání, o celkový rozvoj dětí a v sobotních programech i o základní potřeby a vzdělání pro děti z ulice. Co přesně budeme na místě dělat nevíme, ale měli bychom pomáhat při výuce tamním učitelům, možná i nějaké předměty učit sami, nebo děti doučovat. Určitě budeme pomáhat s volnočasovými aktivitami a kroužky pro děti a ve značné míře také s programem a staráním se o děti z ulice. A doufám, že budeme pro děti taky blízkými lidmi, budeme je moci doprovázet a být jim oporou. Věříme, že právě to děti potřebují kdekoli na světě a pokud víme, v Zambii se skrze těžké životní situace i úmrtí rodičů pozornost a podpora mnoha dětem nedostává. Budeme moci nahlédnout do situace v nějaké rozvojové zemi a naší přítomností se snažit být světlem pro lidi, které tam potkáme.


Jsme si navíc vědomi, že naší službou spoustu získáme (jak tomu ostatně je často u dobrovolničení :-)). Pomůže nám poznat jaký je svět i mimo naši zemi a jak k němu lidé přistupují. Dá nám radost z dobra, které tam uděláme a asi naučí víc si vážit všech věcí, co máme. A věříme, že to může být i utužující zkušeností pro naše manželství, prožít to takto společně. Něco obětujeme, snad pomůžeme tam, kde je to potřeba a sami budeme cestou obdarováni.


No a to stejné můžete udělat i vy. Nemyslím teď, že máte odjet do Afriky. Ale my tam pojedeme skrze projekt adopcenablizko.cz. Možná jste někdy slyšeli o projektu Adopce na dálku, v rámci kterého si mohou lidé “adoptovat” dítě z nějaké rozvojové země a zaplatit mu vzdělání. Adopce na blízko na to tak nějak navazuje s myšlenkou, že děti v těchto zemích nepotřebují jenom finanční prostředky na vzdělání, ale také lidi, kteří se jim budou lidsky věnovat a doprovázet je. Dává lidem v ČR možnost pomáhat tak, že k potřebným dětem vyšlou někoho, komu důvěřují. To chceme nabídnout i my. Můžete podpořit nás nebo někoho z dalších dobrovolníků, kteří stejně jako my vyjeli do rozvojových zemí (všechny nás najdete na https://www.adopcenablizko.cz/dobrovolnici/).

Tady, na našem blogu, pak budeme psát o tom, jak lidé v Zambii žijí i jakým způsobem se nám daří jim pomáhat. Snad vám tak budeme moci předat kousek radosti i obohacení, které se nám tam dostane :-).

193 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page